Doctor Dark


Camera Keuze(stress)
De meest gestelde vraag is denk ik toch wel, "welke camera moet ik kopen?" Niet alleen aan mij persoonlijk, maar ik zie hem elke dag wel eens of meermaals voorbij komen in fotografiegroepen op diverse social media.
En dan barst The Battle of the Brands los! Nikon!!! Canon!!! Sony!!! Pentax!!! Fujifilm!!! Nee toch Canon!!!! 
Vaak worden er ook nog wel bepaalde modellen genoemd van deze of andere merken. Als je goed gaat kijken promoten de meeste mensen toch wel hun eigen merk of model camera, want daar hebben ze een goede ervaring mee, anders hadden ze hem waarschijnlijk al niet meer.
Maar goed, 12 mensen roepen bijvoorbeeld een Nikon D750 want ze zijn er super tevreden over. Maar is dat dan de camera die je met een gerust hart kan kopen? Kan. En het zal best een fijne camera zijn, maar is het ook de camera die jij nodig hebt voor wat jij wil fotograferen? Misschien wel totaal niet! Ligt hij wel fijn in jouw handen? ook niet geheel onbelangrijk.
Anyway, dezelfde camera kopen als je favoriete fotograaf is ook niet per definitie de beste keuze voor je. Maar hoe bepaal je het dan? Help?!?!
Als eerste bij jezelf nagaan 'wat wil ik gaan fotograferen?' is de meest logische stap. Ben je van plan uitsluitend landschappen te gaan fotograferen, heeft het weinig zin om je blind te staren op allerlei high-tech gezichtsherkenning, automatische ogen zoekers, en allerlei portret gerelateerde functies.
Of het aantal megapixels, want van je landschapsfoto ga je niet nog even 90% wegsnijden om een close up over te houden. Dus hoeveel meerwaarde hebben die vele megapixels dan nog? Tenzij je natuurlijk afdrukken van meters bij meters wil laten maken, dan komen ze wel van pas.
Dus bedenk eerst eens even goed wat je wel en niet gaat fotograferen. Weet je het nog niet, dat is ook niet erg, maar een beetje een idee is wel handig. Misschien zijn er dingen die je absoluut niet wil gaan fotograferen? Dat is ook een startpunt.
De tweede vraag is eigenlijk net zo belangrijk. Wat is je budget? Want je kan doodleuk naar een winkel gaan en zeggen wat je wil fotograferen en hoe dat er uit moet gaan zien, en vervolgens allerlei spullen tegen astronomische bedragen voorbij zien komen. 
Beetje zonde van je tijd als je geen astronimisch budget hebt.
Sure. een goede verkoper zal je vragen naar je budget, maar heel eerlijk... Hoeveel goede verkopers zijn er nog?
En lets face it, de gemiddelde grootverkoper gaat geen 10 of 20 specialisten tegen een vet uurloon rond laten lopen, want  het grootste deel word toch online verkocht, en een product in een doosje stoppen en er een adres label op plakken is geen hogere wiskunde.
Maar goed, je weet (ongeveer) wat je wil gaan fotograferen, dit kan natuurlijk ook gewoon een basis cursus zijn omdat je nog nooit met een spiegelreflex of systeem camera hebt gewerkt. En, je weet wat je maximaal te besteden hebt.
Afhankelijk daarvan kun je gaan bedenken of je voorlopig genoeg hebt aan één lens, of dat je er toch al eentje extra nodig hebt. Bereken dit ook mee in je budget, of maak een compromis, en koop de extra lens later nog een keer. Want zeker als nieuwe fotograaf, wie zegt dat je het fotograferen écht zo leuk gaat vinden als het je lijkt? Je zal niet de eerste, en ook zeker niet de laatste zijn die na één of twee maanden toch maar besluit te stoppen, en er dan achter komt dat de nieuwprijs en de dagwaarde dusdanig ver uit elkaar liggen dat er stiekem toch best veel centjes zijn weggegooid.
En realiseer je ook goed dat een camera geen oneindige levensduur heeft. De gemiddelde camera gaat tussen de 100.000 en 150.000 opnamen mee, als je de fabrikant moet geloven. In de praktijk soms ook wel stukken langer.
Begin je met fotograferen, is het vooral belangrijk om lekker veel foto's te gaan maken, het zal best wel even tijd en oefening kosten om goed te leren scherpstellen, goed te leren belichten, en te ontdekken hoe al die instellingen precies werken. En het is ook gewoon leuk om gewoon eens lekker out of the box tegen alle regeltjes in te fotograferen.
Maar het is wel een beetje zonde om een camera van enkele duizenden euro's de helft of meer van zijn levensduur te verbruiken om de basis onder de knie te krijgen.
Er zijn voldoende cursussen beschikbaar om binnen enkele weken de basis te kennen hoor, maar zie het als rijlessen. Echt auto leren rijden doe je pas als je je rijbewijs eenmaal hebt!
Dus, ben je echt volledig nieuw in de fotografie wereld, kijk dan eens naar een instapmodel camera, zonder heel veel toeters en bellen. Om de basis te leren heb je geen supersonische autofocus nodig, en ook geen idiote hoeveelheden megapixels, of gezichtsherkenning enz. enz.
En hoe weet je dan welk instap model of welk merk bij je past? Ga ze eens vastpakken in de winkel. Wat ligt fijn in je hand? Kun je makkelijk bij alle knoppen? Voelt de positie van de knoppen logisch voor je? Klinkt bijna als Harry Potter he? The camera chooses the photographer mister Potter.....
Maar in weze is dat wel een beetje zo. 
Dus, instap camera, met lens of lenzen, je hebt een beetje een idee welke je wil, dan heb je de optie hem meteen in de winkel te kopen of je kan zoeken naar een weinig gebruikte tweedehands.
Een tijdje geleden kocht ik samen met iemand een weinig gebruikte canon instap camera, de 2000d met de standaard 18-55mm lens, een 50mm f1.8, een 10-18mm groothoeklens en een 55-250mm tele zoomlens voor minder als de prijs van alleen de camera body nieuw. Met die in ieder geval lenzen combinatie bestrijk je toch wel elk vlak. Sure, was een beetje een mazzeltje. Maar die zijn er genoeg.
Heb je al enige camera ervaring, misschien via vrienden of familie, of je hebt al een camera maar je wil toch een stap verder, geld eigenlijk hetzelfde principe. Maar in de meeste gevallen zullen mensen sneller geneigd zijn trouw te blijven aan het merk wat ze al hebben, vaak omdat ze daar al een aantal lenzen voor hebben.
Het is vooral bedenken, wat het is wat je extra wil, en wat dat mag gaan kosten.
Als je je laat adviseren, doe dat dan bij voorkeur door een onafhankelijke partij die er geen belang bij heeft om je een specifiek merk of model te verkopen omdat daar de grootste winstmarge op zit.
Hetzelfde geld voor het aanschaffen van nieuwe lenzen bij je camera. Weeg goed af wat je echt nodig hebt, en staar je niet blind op allerlei randzaken.
Een "fout" die velen naar mijn idee maken bij het kiezen van lenzen is te weinig nadenken over de toekomst. Ik denk dat 95% van de beginnende fotografen start met een crop sensor camera, helemaal niks mis mee. In tegendeel zelfs, mijn favoriete en meest gebruikte camera is een crop sensor camera believe it or not.
Maar goed, als je bij deze hobby blijft gebeurt het een keer dat je een nieuwe camera body gaat kopen, en heel veel mensen gaan op een gegeven moment de overweging maken om een zogeheten full frame camera te kopen, heel leuk! Maar niet als je in het verleden alleen maar lenzen hebt gekocht die uitsluitend op crop sensor camera's passen, houd dat dus in dat je ook al, of bijna al je lenzen moet gaan vervangen om die overstap te kunnen maken.
Lenzen voor de full frame camera's passen ook op de crop sensor camera's. Andersom past het niet. Iets om goed over na te denken mocht je in de toekomst voor een full frame camera willen gaan. 
Kost dat dan ook meteen veel meer? Nee niet persé. Tenzij je specifiek gaat kijken naar de top modellen uit de lenzencollectie van de camera fabrikant. Die zijn in de regel echt aanzienlijk duurder. Ja, ook aanzienlijk beter en sneller uiteraard. Een andere goede optie is een third party fabrikant, bijvoorbeeld Sigma, het top model 35mm van sigma is aanzienlijk goedkoper, en minstens zo goed, zo niet beter, daar is flink discussie over waar ik me niet aan waag, als die van bijvoorbeeld canon of nikon.
En, ik hoor sommige mensen al bijna denken, ja je hebt mooi lullen over camera's en lenzen, maar jij sjouwt een kar vol met flitsers en softboxen en andere rommel mee.
Dat klopt, maar wise man said..... First learn crawl, then learn walk.
Of zoals ik het zou zeggen, leer eerst eens een foto te maken.
Of je moet ergens nog een flinke zak geld hebben liggen, dan ga vooral je gang......Wellicht leuk voor een volgende? flitsers en andere toebehoren?
Anyways.... see you next time.
Peace!